Radio Veronica bracht te veel ‘nieuws’ en te weinig muziek

Radio Veronica bracht te veel ‘nieuws’ en te weinig muziek

En ook deze week lees je hier: Drieduizendste aflevering Top 40 vrijdag op Qmusic en RadioRing niet meer live te volgen via internet.

Radio Veronica bracht te veel ‘nieuws’ en te weinig muziek

Radio Veronica heeft te weinig muziek gedraaid en daarom een boete gekregen. Uit een document dat openbaar is geworden dankzij een WOO-verzoek, blijkt dat het probleem zit in het brengen van ‘nieuws’. Dat zou hebben geleid tot het draaien van te weinig muziek.

Op het geclausuleerde kavel A2, waarvan Radio Veronica gebruikmaakt, zijn extra restricties van kracht. Volgens de vergunning moet de radiozender tussen 7 en 19 uur tenminste 85 procent van de zendtijd muziek draaien. Maar volgens concurrent KINK hield Radio Veronica zich daar niet aan en deed een handhavingsverzoek bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.

Radio Veronica telde gepraat over de actualiteit ook mee als nieuws. Daar is de Rijksinspectie het niet mee eens. Onder ‘nieuws’ verstaat de Rijksinspectie echt nieuwsblokken en geen impliciete aandacht voor de actualiteit. Daarom moet de zender nu een dwangsom van 60.000 euro betalen.

Drieduizendste aflevering Top 40 vrijdag op Qmusic

De drieduizendste aflevering van de Nederlandse Top 40 vindt vrijdag 13 januari plaats. Het jubileum is van 12.00 uur tot 19.00 uur te horen op Qmusic. Domien Verschuuren start met een pre-party, waarin ook Erik de Zwart aan het woord komt. De luisteraars mogen dan via de Qmusic-app tegelijkertijd steeds een nummer 1-hit kiezen.

Zoveel afleveringen is goed voor meer dan 120.000 tijdloze liedjes. The Beatles hebben de meeste nummer 1-hits op hun naam staan (16 stuks), terwijl de langste plakker in de lijst David Guetta is, met maar liefst 832 weken noteringen. De belangrijkste Nederlandse artiesten volgens de Top 40 zijn Marco Borsato, Armin van Buuren en Anouk.

Vanaf 14.00 wordt de normale aflevering uitgezonden, met Domien Verschuuren, die de lijst tegenwoordig presenteert. Vanaf 18.00 zendt Qmusic nog Het Foute Uur uit, met uitsluitend foute nummer 1-hits. Dat programma wordt gepresenteerd door Tom van der Weerd en Bram Krikke.

RadioRing niet meer live te volgen via internet

De uitreiking van de RadioRing zal dit jaar niet meer live te volgen zijn via een livestream of een themakanaal. Organisator AVROTROS kiest er voor de editie van dit jaar alleen op de radio uit te zenden. De 17e editie is inmiddels van start; de uitreiking is op 26 januari in Hilversum. Liefhebbers kunnen bij NPO Radio 2 terecht voor een liveverslag van de Radio Ring.

NPO Radio 2 zal een uitzending maken waarin de muziek centraal staat. Duidelijk is al dat de Zilveren RadioSter voor Man en Vrouw verdwijnen en worden vervangen door een genderneutrale award. Op die manier moet de nadruk meer op het talent komen liggen en minder op het geslacht. Het vergroot ook de kans dat een non-binaire presentator de prijs kan winnen. De prijs voor beste podcast heet nu ook anders: ‘De RadioRing voor beste podcast’ in plaats van ‘Gouden Radio Oortje’.


Wie de uitzending niet live kan beluisteren bij NPO Radio 2, kan ook via sociale media een liveverslag lezen. Maar er zal dit jaar dus geen stream zijn.