Epic 80's, Roos Abelman stopt en hitlijst van Nederlandse podcasts

Epic 80's, Roos Abelman stopt en hitlijst van Nederlandse podcasts

Epic 80’s bij Radio Veronica

Radio Veronica presenteert vanaf zaterdag 22 januari de ‘Epic 80’s. Zeven dagen lang draait de zender alleen maar klassiekers uit de jaren ‘80. Aanvullend op de Epic 80’s is op vrijdag 28 januari de ‘80’s Top 100’ te horen. De week wordt afgetrapt met de Popquiz, gepresenteerd door Rob Stenders, Tim Klijn en Marisa Heutink.

Tijdens de Popquiz kunnen luisteraars meespelen, door zich aan te melden via de website van Radio Veronica. De quiz zal zowel via de radio als via een videostream te volgen zijn.

Vanaf 22 januari is het beste en het slechtste van de bekende jaren ‘80 te horen zijn. Op vrijdag 28 januari is alleen het beste te horen. Luisteraars beïnvloeden de lijst door hun favoriete 80’s platen aan te vragen tijdens De Bonanza, of via Instagram en Facebook. Alle nummers zijn toegestaan, zolang het maar tussen 1980 en 1990 is uitgebracht.


Qmusic populairst bij 20-49 jaar

Qmusic blijft de grootste zender van het land, in de doelgroep 20 tot 49 jaar. De zender is al een aardige tijd marktleider bij deze doelgroep. Voor adverteerders is 20-49 jaar de belangrijkste doelgroep, omdat dit een koopkrachtige doelgroep is. Dat Qmusic weer de grootste is, blijkt uit de cijfers over de periode november / december 2021. Het is opmerkelijk, want normaal gesproken is NPO Radio 2 de grootste in deze periode.

In november en december organiseren verschillende zenders zogenaamde toplijsten, waarvan de Top 2000 van NPO Radio 2 het meest bekende voorbeeld is. Doordat de Top 2000 voor veel luisteraars vaste prik is, was de verwachting dat NPO Radio 2 ook dit jaar weer het marktonderzoek zou domineren. Dat blijft dus uit.

Het marktaandeel van Qmusic (inclusief Qmusic Limburg en Qmusic Non-Stop Maximum Hits in de Randstad), daalde wel enigszins. Het marktaandeel daalde met 2,8 procentpunt naar 18,7 procent; ruim voldoende om NPO Radio 2 voor te blijven.


Roos Abelman weg bij BNR

Presentatrice Roos Abelman stopt met haar programma’s bij BNR Nieuwsradio. Ze is daar vier jaar te horen geweest met het middagprogramma. Ze zegt haar baan per eind maand op. Volgens Abelman is het tijd voor een nieuwe stap in haar carrière. Wat die stap precies is, heeft ze nog niet openbaar gemaakt.

In een mail aan haar collega’s schrijft ze dat ze met veel plezier bij BNR heeft gewerkt, en dat ze steeds kijkt hoe ze verder kan komen om ambities en dromen waar te maken. In de mail schrijft ze: “Ik houd van verandering, dat houdt mij scherp en geeft me energie. De tijd voor die volgende stap is nu gekomen.”

Abelman noemt BNR ‘een van de leukste clubs waar ik ooit heb gewerkt’. Nog tot maart blijft Roos Abelman te horen bij BNR , van maandag tot en met donderdag, met het programma ‘In De Middag’. Sinds een jaar doet ze dat samen met Donatello Piras, die wel bij BNR blijft werken.


Stichting Nederlandse Top 40 komt met podcasthitlijst

De Stichting Nederlandse Top 40 komt met een wekelijkse hitlijst van de Nederlandse podcasts. In de ‘Podcast Top 40’ neemt de stichting de meest populaire podcasts op. De lijst wordt bekendgemaakt in een podcast van BNR Nieuwsradio. De lijst zal de Dutch Podcast Top 20 vervangen.

Voorwaarde om in de Top 40 te kunnen verschijnen, is dat de podcast in het Nederlands gepresenteerd wordt. Aan de hand van welke criteria de lijst verder wordt samengesteld, is nog onduidelijk. Het aantal downloads of unieke luisteraars van podcasts is immers niet publiek. Wanneer de Top 40 zich zal baseren op de hitlijsten van Apple en Spotify, zal de uiteindelijke lijst beïnvloed worden door algoritmes.

Op dit moment verzamelt ook het NLO de downloadcijfers van Nederlandse podcasts. Daar doen alleen uitgevers en mediabedrijven aan mee. Particuliere podcasts zijn er niet in opgenomen. Daardoor is een groot deel van de markt niet terug te vinden in de maandlijsten.