FM-veiling moet misschien ‘helemaal over’

FM-veiling moet misschien ‘helemaal over’

Als Talpa Network de rechtszaak wint die het tegen het ministerie van Economische Zaken heeft aangespannen, moet de FM-veiling mogelijk ‘helemaal over’. Dat zeggen meerdere zenders tegen de NOS.


Hoe zat het ook alweer? Talpa is naar de rechter gestapt omdat het ministerie van Economische Zaken opeens besloot dat een bedrijf nog maar drie etherfrequenties mag hebben. Talpa had er vier, en moest Radio Veronica dus afstaan. Nu wil Talpa graag alsnog weer een vierde frequentie. Nu is dat nog verboden, en dat verbod moet via de rechter ingetrokken worden.


Jan Hoogesteijn van KINK is er duidelijk over: ‘Als je na de afloop de spelregels verandert, dan kan het niet anders dan dat het hele spel opnieuw moet’, zegt hij tegen de NOS over de rechtszaak. Dat KINK de veiling graag opnieuw ziet gebeuren, is geen verrassing: de zender greep naast een landelijke FM-frequentie. Voor KINK is dat extra pijnlijk, omdat het station als de grote aanjager van de frequentieveiling wordt gezien.


De landelijke radiozenders betaalden samen bijna 153 miljoen euro voor de commerciële FM-frequenties. Talpa won frequenties voor al haar zenders: Radio 538, Radio 10 en Sky Radio. Maar Talpa moest afscheid nemen van Radio Veronica door de nieuwe regels. Die beslissing vegt John de Mol, samen met zijn bedrijf, nu aan in de rechtbank. Talpa verwacht een positief resultaat.


Komt dat positieve resultaat er, dan moet de hele FM-veiling waarschijnlijk opnieuw gebeuren. De FM-veiling zorgde voor flinke veranderingen in radioland: Coen en Sander stapten over van 538 naar de nieuwe FM-zender JOE (van het moederbedrijf van Qmusic) en Wouter van der Goes, Frank van ‘t Hof en Gerard Ekdom stappen over naar Radio Veronica (van de nieuwe eigenaar Mediahuis).