Wat gebeurt er met publieke omroepen?

Wat gebeurt er met publieke omroepen?

Het is onzeker dat de publieke omroepen AVROTROS, Omroep MAX, PowNed en WNL in de toekomst kunnen blijven uitzenden. Onderliggend probleem is de regel dat omroepen 50.000 leden moeten hebben. Volgens staatssecretaris Fleur Gräper - van Koolwijk moet de Tweede Kamer daarom die regel aanpassen. Anders zouden de omroepen kunnen verdwijnen.


Omroep MAX en AVROTROS zitten op de schopstoel, nadat ze in 2021 zich verplicht aansloten bij een bestaande omroep. WNL zocht aansluiting bij Omroep MAX en PowNed bij AVROTROS. De nieuwe omroepen hadden nog geen 50.000 leden, en die regel gaat nu de al langer bestaande omroepen parten spelen. Ze zijn nu immers voor de wet één omroep.


Jan Slagter van Omroep MAX zegt in het AD dat hij zich nog geen zorgen maakt. Als de concessieperiode niet verlengd wordt, moeten alle omroepen weer aan het benodigde ledenaantal voldoen. Hij denkt dat de periode met minimaal een jaar wordt verlengd, en dat anders de mediawet wordt aangepast.


Of Slagter zijn hoop werkelijkheid zal worden, weten over niet al te lange tijd. De Tweede Kamer praat nu over de publieke omroep, en ook over de concessieperiodes. De formerende partijen willen stevige hervormingen bij de publieke omroep.