Nieuws telt alleen als het een bulletin is

Nieuws telt alleen als het een bulletin is

Een radiozender mag nieuwsberichten pas als nieuws aanmerken, als het in een bulletin zit. Het behandelen van nieuws, is niet hetzelfde als ‘nieuws’ brengen, zoals dat in de vergunningen voor geclausuleerde FM-kavels staat. Dat heeft de minister van Economische Zaken duidelijk gemaakt. De aanleiding is het bezwaarschrift van Radio Veronica, die een boete moet betalen omdat het te weinig nieuws uitzond.

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) legde Radio Veronica een boete op, omdat er te veel gepraat werd op de zender. Daarop beweerden Radio Veronica en eigenaar Talpa dat een groot deel van de presentaties over nieuws ging. Daarom zou dit niet meetellen voor het aandeel gesproken woord op de zender. RDI legde een boete op na een klacht van rivaal KINK. In de regels voor het kavel van Radio Veronica staat dan 85 procent van de tijd muziek moet worden gedraaid.

De minister heeft nu verduidelijkt dat nieuws ‘de doorlopende berichtgeving over de actuele gebeurtenissen in binnen- en buitenland door middel van regelmatig uit te zenden nieuwsbulletins’ is. Ook daar is Talpa het niet mee eens. De eigenaar van Radio Veronica gaat in beroep bij de rechtbank in Rotterdam.