FM-frequentie kopen in Nederland: minimaal 15 miljoen euro bieden

FM-frequentie kopen in Nederland: minimaal 15 miljoen euro bieden

De commerciële landelijke radiozenders moeten dit jaar, naar alle waarschijnlijkheid, minimaal 15 miljoen euro betalen voor een FM-frequentie. Dat blijkt uit berekeningen van Adviesbureau SEO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De veiling begint binnenkort, maar de radiozenders hebben al tegen Nu.nl gezegd dat ze de startprijs veel te hoog vinden.

Op verzoek van het ministerie berekende het adviesbureau de minimale waarde voor de te veilen kavels. De verwachte marktwaarde voor de kavel van bijvoorbeeld Qmusic is 26,3 miljoen euro. Daarom moet er bij veiling minimaal 15,8 miljoen euro betaald worden. Het is een schijntje in vergelijking met de prijs in 2003. Toen werd er 80 miljoen euro voor de kavel betaald.

Er zijn twee kavels met een startbod van 0 euro: een kavel voor nieuwsradio en een kavel voor Nederlandstalige muziek. De commerciële FM-frequenties worden uiterlijk voor september 2023 opnieuw geveild. Dat was ook de uitspraak van de rechter: radiozender KINK had een rechtszaak aangespannen om de veiling af te dwingen.