Art Rooijakkers terug op BNR

Art Rooijakkers terug op BNR

En verder ook de nieuwe luistercijfers die worden bijgehouden met een app. Nederlanders luisteren vaker online.

Art Rooijakkers terug op BNR

Presentator Art Rooijakkers is terug bij BNR Nieuwsradio. Rooijakkers had de afgelopen tijd te kampen met stemproblemen en kon daarom geen uitzendingen maken. Nu mag de presentator weer aan het werk, en daar is hij ‘ontzettend blij mee’, zegt hij op BNR.

Art Rooijakkers had last van een poliep op de stembanden en moest gedwongen rust nemen. Aanvankelijk leek een operatie het probleem te verhelpen, maar begin dit jaar staken de problemen weer de kop op. De poliep bleek een zwelling te zijn, waar vier operatie voor nodig waren. Hij mocht zijn stem daarom een lange tijd helemaal niet gebruiken. Pas de vierde operatie was succesvol.

Nu mag de presentator dus weer aan het werk bij BNR Nieuwsradio. We zullen hem weer regelmatig horen met het programma ‘BNR’s’ Big Five’, tussen 10 en 11 uur.

Nieuwe luistercijfers bijgehouden met een app

Het nieuwe Nationaal Luisteronderzoek maakt geen gebruik meer van dagboeken, maar van een app. De nieuwe manier van onderzoek doen start op 1 januari 2023. Het luistergedrag van de Nederlandse bevolking wordt vanaf dan gemeten via de MediaCell+ app van onderzoeksbureau Ipsos.

Het Luisteronderzoek wordt vernieuwd omdat dagboeken invullen niet meer representatief is voor het luistergedrag van Nederlanders. Met de MediaCell+ hoeft de luisteraars niets meer te doen: de app registreert door middel van audiomatching welke zender aan staat. Via een onhoorbare code in het signaal wordt vastgesteld of het luisteren via FM, DAB+ of internet gebeurt.

Waarschijnlijk gaat de nieuwe meetmethode zorgen voor een kentering in de luistercijfers. Voor adverteerders en radiostations is dat goed nieuws, omdat ze nu fijnmazigere details krijgen over het luistergedrag van luisteraars. Elke aanraking met radio wordt vanaf januari 2023 gemeten.

Nederlanders luisteren vaker online

Nederlanders luisteren steeds vaker online radio. Internet heeft nu een luistertijdaandeel van 30 procent. Dat komt neer op zo’n 5,29 miljoen luisteraars per week. Als je dat tegenover DAB+ zet, zie je dat online radio luisteren een geliefdere vorm is dan DAB+ gebruiken: DAB+ is goed voor zo’n 18 procent van het luisteraandeel. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

Onderweg luisteren Nederlanders nog steeds het liefst radio via FM. FM blijft dan ook de grootste distributiemethode. Zo’n 47 procent van alle luistersessies werd gedaan via de oude vertrouwde FM. Dat was tien jaar geleden nog zo’n 60 procent. Steeds meer mensen vinden dus digitale manieren om te luisteren, en laten FM steeds meer achter zich.

Thuis luisteren steeds meer mensen via het internet. Zo’n 35 procent van alle luisteraars zoekt thuis een radiostation op via het internet. Op school of op het werk is dat zo’n 37 procent, tegenover 44 procent die nog via FM luistert. De verwachting is dan ook dat online radio over een paar jaar FM is ingehaald door online luisteren, als het gaat om thuisgebruik.