De stekker uit KX Radio

De stekker uit  KX Radio

Voor deze week het belangrijkste nieuws uit radioland: NPO trekt de stekker uit KX Radio, Online radiozender zendt alleen jingles uit en SLAM duikt de jaren 90 in

NPO trekt de stekker uit KX Radio

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) trekt de stekker uit KX Radio. Het station werd ooit voor een symbolisch bedrag gekocht van Rob Stenders. Destijds was de zender noodlijdend, en de publieke omroep wilde het wel redden. In de jaren daarna werd het gebruikt als station voor nieuw talent. Nu is het klaar met KX en verandert de NPO de naam in ‘Campus Radio’.


KX was een naam die in 2005 werd bedacht door Rob Stenders. De zender was uitsluitend online te horen. Het zond een tijdje uit vanuit het pand van Eyeworks van Reinout Oerlemans. Op de zender waren onder meer Henk Westbroek, Fred Siebelink, Gerard Ekdom en Rob Stenders zelf te horen. Toen het geld op was, besloot Rob Stenders aan te kloppen bij de publieke omroep om het station te verkopen. De NPO transformeerde de zender om in een radioschool voor nieuw talent.


Volgens Jurre Bosman, directeur Audio bij de NPO, investeert de publieke omroep continu in de makers van morgen. De publieke omroep kiest nu voor een naam die beter past bij wat het station is: Campus Radio - een zender voor nieuwe presentatoren en producers die het radiovak nog moeten leren. Wat er nu met de naam KX gebeurt, weten we niet. Tot nu toe linkt KXRadio.nl nog altijd door naar NPO.nl.

SLAM duikt de jaren 90 in

SLAM gaat terug naar de jaren 90. Vanaf 4 februari start het de 490 van de jaren 90. Vijf dagen lang zet de radiozender de beste tracks van het decennium op een rij. Om de lijst samen te kunnen stellen, vraagt SLAM de hulp van de luisteraar. Deze kan stemmen via de website.


In de jaren 90 waren hits als Rainbow In The Sky van DJ Paul Elstak en I Want It That Way van Backstreet Boys gezichtsbepalend. Hetzelfde geldt voor Gangsta’s Paradise van Coolio en Wannabe van de Spicegirls. De zender belooft dat ze allemaal voorbij zullen komen.


Tussen 9 en 17 uur zijn de 90s hits te horen. Op vrijdag zijn er geen nineties te horen, maar wordt gewoon de MixMarathon uitgezonden. Het is een mooie timing van SLAM, want de week erop zendt Radio 538 alleen maar tracks uit dit decennium uit.

Online radiozender zendt alleen jingles uit

Jinglefanaten kunnen nu hun hart ophalen bij een online radiozender die alleen maar jingles uitzendt: Jinglegek. Er zijn uitsluitend jingles, tunes, soundtracks en podcasts over de geschiedenis van radio en radiovormgeving te horen. Het is een initiatief van media-ondernemer Ad Mulders van CSN Media en Jingleweb.


Jingleweb beschikt over een groot digitaal archief met radiojingles en radiotunes, die sinds 1945 op de Nederlandse radio te horen zijn geweest. Regelmatig werkt de site ook mee aan tv- en radioprogramma’s over de vormgeving van toen. Nu wil Jingleweb een station lanceren waar vormgeving centraal staat.


Op de zender hoor je jingle demo’s van verschillende radiozenders, gemaakt door de twintig grootste jinglebedrijven in Europa. Ook is er een tunesblok, hoor je specials over specifieke tunes of jingles en zijn er aparte uren gewijd aan radiotunes, tv-tunes of filmmuziek. Ook zijn er 250 podcasts over radiovormgeving te horen.